Víno Kagor – výroba, historie, servírování

Co je víno Kagor?

Na světě existuje celá řada odrůd vína, ne všechna se ale mohou pochlubit opravdu bohatou historií a rodokmenem, za nějž by se nemusel stydět lecjaký šlechtický rod. Víno Kagor k těmto čestným výjimkám bezesporu patří! Ne nadarmo si během několika staletí své existence získalo značnou oblibu a ocitlo se i na slavnostních tabulích nejmocnějších tohoto světa.

Historie vína Kagor

Víno Kagor nese svůj název po francouzském městečku Cahors a první zprávy o jeho výrobě sahají až do 12.-13. století. Odsud se posléze začalo šířit po světě, přičemž mimořádné obliby se mu dostalo třeba v Rusku, kam doputovalo za vlády cara Petra I. Velikého.  Bylo tomu hlavně z té příčiny, že Rusové byli v těchto časech navyklí především na sladké alkoholické nápoje z medu a toto víno bylo rovněž objednáno jako sladké. Kagor byl hned od svých počátků vnímán jako nápoj aristokratů a patřil k oblíbeným nápojům panovníků, šlechty i vysokých církevních hodnostářů. Rozšířil se v podstatě po celém území bývalého Sovětského svazu a získal si celou řadu dalších názvů. V Rusku je označován také jako Černé oči, Jižní noc nebo Církevní, na Ukrajině pro změnu jako Jihobřežní nebo Černý doktor.

Charakteristika vína Kagor

Pro víno je příznačná rubínová až granátová barva, jež někomu může asociovat krev. Víno je husté a sametové. V průběhu procesu vyzrávání se v něm objevují cihlové tóny. V jeho jemné chuti je možné najít lesní plody, švestky nebo černý rybíz. Víte, jak poznáte ta nejkvalitnější? Je u nich patrný náznak čokolády. V aromatu lze identifikovat marmeládu, jemnou karamelizaci, višně, černý rybíz i kávově-čokoládové tóny.

Kagor a jeho zázračné zdravotní účinky

Někdy byl dokonce Kagor ztotožňován s elixírem života, za což vděčí mimořádnému množství zdraví prospěšných látek, které obsahuje. Je prokázáno, že má velmi kladné účinky mimo jiné na čištění krve, zvýšení hemoglobinu v krvi, vyzdvihován je u něho jeho protinádorový efekt a posiluje imunitní systém při nachlazení.

Kagor Pastoral, slavné moldavské víno

V dnešní době se při vyslovení názvu Kagor většině vinařů vybaví Moldávie, odkud pochází slavné víno Kagor Pastoral. Jedná se o likérově červené víno s obsahem alkoholu 16 % a zbytkovým cukrem 160 g/l. Toto víno je vyráběno z odrůdy Cabernet Sauvignon prostřednictvím zastavení kvašení a přidáním vinného destilátu. Jeho chuť je možné charakterizovat jako plnou, po sušených švestkách s lehkými tóny čokolády. Hrozny této révy se ponechávají dlouho na keřích, díky čemuž mohou dobře vyzrát a získají vyšší množství hroznového cukru, ale také vyšší intenzitu chuťových a aromatických látek. Někteří znalci je díky těmto vlastnostem přirovnávají k portskému. V průběhu skladování zraje toto víno v dubových sudech. Víno Kagor je dokonce dnes dodáváno i do Velké Británie pro britský královský dvůr.

Servírování vína Kagor

Víno Kagor se doporučuje podávat vychlazené na teplotu 15-18 ºC. Po otevření je možné jej konzumovat i po několika týdnech. Doporučuje se podávat k dezertům, a to jako aperitiv i digestiv.

Spor o značku Kagor

Vinaři se zájmem sledovali spor, jenž se rozhořel v minulých letech právě o značku Kagor. Iniciovalo jej zmiňované městečko Cahors a také jej vyhrálo. To znamená, že ostatní výrobci směli používat název Kagor pouze do konce roku 2017. Výše zmiňované moldavské víno tedy od začátku tohoto roku muselo změnit své označení. Dřívější Kagor se nyní nazývá Pastoral a každý výrobce tuto značku ještě označuje svým dodatkem, kupříkladu Pastoral Alianta nebo Pastoral Modern. Pokud se tedy nebudete moci při svém nákupu doptat značky Kagor, zkuste se zeptat na název vína Pastoral.